PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu Program en az ilköğretim okulu mezunu yetişkinler için hazırlanmıştır.
PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu Program ile kursiyerlerin;
1. Proje, proje metni, proje fişi ve proje döngüsü kavramlarını tanımaları
2. Projenin yapısına uygun sorun, paydaş, hedef ve strateji analiz yöntemlerini tanıyarak sorun, paydaş/lar, hedef ve strateji analizi yapabilmeleri
3. Proje bileşenlerinden proje çevirimi, proje yaklaşımı, projenin amaçlarını kuralına uygun olarak hazırlama becerisi kazanmaları
4. Projelerin mantıksal çerçeve yaklaşımını kavramaları
5. Projenin göstergeleri ve doğrulama kaynaklarını kuralına uygun olarak hazırlayabilmeleri
6. Proje bütçesini gerekçeleri ile birlikte hazırlama becerisi kazanmaları
7. Projenin maliyetleri ile kaynak, araç ve gereç planlamasını eksiksiz ve kuralına uygun olarak hazırlayabilmeleri
8. Faaliyetler ve zaman planlamasını kuralına uygun olarak hazırlayabilmeleri
9. Projenin risk analizi ve varsayımlarını oluşturma, yerleştirme ve değerlendirme becerisi kazanmaları
10. Proje başvuru formları ve eklerini kuralına uygun olarak doğru bir şekilde oluşturabilmeleri
11. Projede sürdürülebilirlik, izleme ve değerlendirme vb. adımları kuralına uygun olarak gerçekleştirme becerisi kazanmaları
12. AB-Türkiye ilişkileri, AB mali yardımları, hibe programlar ve Türkiye’de uygulanışı konularında belli başlı bilgiler edinmeleri beklenmektedir.
PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
Proje yazma ve yürütme konusunda nitelikli personel ihtiyacını gidermek ve yapılan projelerin niteliğini artırmak için planlanan bu kurs programı ile katılımcıların sorun ve ihtiyaç analizi yaparak mantıksal çerçeve matrisi kapsamında ulusal ve uluslar arası hibe programlarına proje hazırlama konusunda bilgi ve becerilerinin artırılması amaçlanmaktadır. Kursun uygulanmasında;
1. Türkiye-AB Katılım Öncesi Mali İş Birliği Süreci ve bu sürecin beraberinde getirdiği proje 2/6finansman imkânları hakkında temel bilgilendirmeler yapılacaktır.
2. Programda yer alan konular kursiyerlere bilgisayar ortamında powerpoint sunumları ile birlikte tartışma, soru-cevap, beyin fırtınası gibi öğrenci katılımını esas alan aktif öğretim yöntem ve teknikleri kullanılarak aktarılacaktır.
3. Konularla ilgili örnek olaylar sınıfta tartışılarak kursiyerlerin edindikleri bilgileri kullanma ve yorumlama yeteneklerinin gelişmesine fırsat verilecektir.
4. Konuların işlenişinde birbirinin önkoşulu olan konuların sıralamasına dikkat edilecek, temel kavram ve ifadeler anlaşılmadan konunun ayrıntılarına geçilmeyecektir.
5. Program sürecinde kurumsal konularla birlikte uygulama da yapılacaktır. Konular işlenirken, gerektiğinde alanlarında uzman akademisyenler ve deneyimli proje hazırlayıcıların derslere katılımları yoluyla sahip oldukları bilgi ve deneyimleri kursiyerlere aktarmaları sağlanacaktır.
6. Kurs esnasında sık sık grup çalışmalarına yer verilecektir. Grup çalışmalarında sınıfta küçük gruplar oluşturularak proje örneği hazırlatılacaktır. Her grubun hazırladığı proje örneği sınıfta sunulacak, değerlendirilip kursiyerlerin eksiklerinin tamamlanması sağlanacaktır.
7. Kursiyerlerin hazırlık veya uygulama aşamasında olan (devam eden) bir projeyi bizzat yerinde gözlemlemeleri de sağlanacaktır.
PROGRAMIN SÜRESİ :
a) Hafta içi gruplarda Haftada : 4 gün X 6 saat= 24 saat Toplam süre : 1 hafta = 24 saat
b) Hafta sonu gruplarda Haftada : 2 gün X 6 saat= 12 saat Toplam süre : 2 hafta = 24 saat