PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu kurs programı en az ilköğretim düzeyinde eğitimini tamamlamış ve temel düzeyde bilgisayar kullanma becerisine sahip bireyler için hazırlanmıştır.
PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu kurs programını başarı ile tamamlayan kursiyerlerin aşağıda belirtilen amaçlara ulaşmaları beklenmektedir:
1. İş sağlığı ve güvenliği kurallarını ve çevre koruma önlemlerini kavramaları
2. Dokuma kumaş tekniğini kavramaları
3. Bezayağı örgüsünü kareli kağıt üzerinde uygulamaları
4. Dimi örgüleri kareli kağıt üzerinde uygulamaları
5. Saten örgüleri kareli kağıt üzerinde uygulamaları
6. İplik çeşitlerini kavramaları
7. Jakarlı dokuma kumaş analizi yapmaları
8. Bilgisayar destekli jakarlı dokuma kumaş analizi yapmaları
9. Jakarlı dokuma kumaş tasarımı yapmaları
10. Meslek etiği ve mesleki gelişim faaliyetlerini kavramaları
PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Program içeriğinde yer alan ve teorik eğitim gerektiren konuların işlenişinde anlatım, sorucevap, tartışma, örnek olay, beyin fırtınası; uygulamalı eğitim gerektiren konuların işlenişinde ise gösteri, benzetim, gösterip yaptırma, bireysel çalışma ve grup çalışması gibi öğretim yöntem ve teknikleri uygulanır. Öğretim sürecinde basitten karmaşığa, bilinenden bilinmeyene, yakından uzağa, yaşama yakınlık ve somuttan soyuta gibi öğretim ilkeleri dikkate alınır.
2. Öğretme-öğrenme süreci ödevlerle desteklenir. Bu ödevlerin genel amacı programda belirtilen bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra kursiyerlere ekip çalışması bilinci ve bireysel çalışma becerisi kazandırmaktır. Bireysel öğrenme ihtiyaçları dikkate alınarak verilecek ödevler veya yapılacak ek çalışmalar ile kursiyerlerin eksik ya da yanlış öğrenmeleri tespit edilir ve gerekli düzeltmeler yapılır.
3. Program süresince ortam, malzeme, araç gereç ve cihazlara yönelik önlemler 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında eğitimi veren kurum tarafından alınır. Uygulamalı eğitimler öncesinde alet ve cihaz kullanımına ilişkin gerekli uyarılar eğitici tarafından yapılır.
4. Öğretme-öğrenme sürecini zenginleştirmek amacıyla konuların işlenişinde eğiticinin hazırladığı ders notları ve konuya ilişkin video ve sunu gibi görsel, işitsel materyaller kullanılır. Kursiyerlerin programdaki uygulama kategorisinde yer alan kazanımlara ulaşabilmesi için seviyelerine ve öğrenme ihtiyaçlarına uygun sayıda uygulama yapmaları sağlanır.
5. Program süresince gerekli görülen durumlarda jakar desinatörlüğü alanında uzman kişiler sınıfa davet edilerek onların deneyim, düşünce ve örnek uygulamalarından yararlanılabilir.
6. Eğitimler en fazla 8 (sekiz) kursiyer ve 1 (bir) eğitici olacak şekilde düzenlenen sınıflarda verilir.
7. Eğitimlerde kullanılacak bilgisayarların yapılacak uygulamalara uygun özelliklere sahip olması gerekmektedir.
PROGRAMIN SÜRESİ :
Kurs programı günde en fazla 8 ders saati olacak şekilde uygulanır.
Teorik Eğitim Süresi : 30 ders saati
Uygulamalı Eğitim Süresi :130 ders saati
Toplam Süre : 160 ders saati