CISKO (CCNA) Ağ Yöneticisi Yetiştirme Kurs Programında Değişiklik Yapılması

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu program ile kursiyerlerin; : Program; en az ortaöğretim düzeyinde eğitimini tamamlamış kişiler için hazırlanmış olup kursiyerlerin, okuduğunu anlayacak düzeyde İngilizce bilgisine sahip olması gereklidir.

PROGRAMIN AMAÇLARI :
1. Temel ağ kavramlarını tanımaları,
2. Ağı oluşturan cihazları, fonksiyonlarını ve çalışma prensiplerini kavramaları,
3. Temel ağ protokollerini, çalışma prensiplerini ve kullanım yerlerini tanımaları,
4. Ağ adreslemelerini tanımaları,
5. Ağ adres planlaması yapma becerisi kazanmaları,
6. Cisco cihazlarını kullanarak küçük ve orta ölçekli networkler kurabilme becerisi kazanmaları beklenmektedir.

PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Günümüzde, özel ve kamuda mevcut her türlü elektronik haberleşme ağlarının kurulup yönetilebilmesi için yeterli bilgi ve beceriye sahip değişik seviyede uzmanlık derecelerinde (yönetici düzeyi, uzman düzeyi, danışman düzeyi vb.) elemanlara ihtiyaç vardır. Ayrıca elektronik güvenlik sistemleri, akıllı bina ve fabrika otomasyon cihazlarının haberleşmesi gibi konularda yetişmiş insan gücü açığı mevcuttur ve bu açık giderek artmaktadır. Bu kurs programı ile kursiyerlere, başlangıç düzeyinde (yönetici düzeyi) ihtiyaç duyulan elemanları yetiştirmeye yönelik bilgi ve beceri kazandırılacaktır.
2. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de haberleşme ağlarında yaygın olarak kullanılan Cisco ürünleri uygulamalarda kullanılacaktır. Kurs programı hem teorik hem de pratik çalışmalar içermektedir. Pratik çalışmalar teorik çalışmalarla bir bütün olarak uygulanacaktır. Uygulamalar toplam sürenin 1/3 ünden az olmayacaktır. Bu amaçla Cisco cihazlarıyla oluşturulmuş bir laboratuvar kullanılacaktır. Cihazların ayarlanması, yönetilmesi için kişisel bilgisayarlar kullanılacaktır. Öğrencilerin konuları anlama düzeyleri her hafta bitiminde yapılacak yoklama testleri ile değerlendirilecek ve eksiklikler hızla giderilecektir.
3. Kurs programı, bilgi birikimleri ve aldıkları eğitimin niteliği gereği elektronik, elektrikelektronik, elektronik-haberleşme ve bilgisayar mühendisliği lisans diplomasına sahip veya elektronik, bilgisayar öğretmenliği mezunlarınca “Uzman” vasfıyla doğrudan verilebilir. 2/24 Bu, uzmanlık programının kalitesi için önemlidir. Alanında MEB onaylı “pekiyi” derece ile sertifika sahibi olmak kaydıyla; elektronik ve bilgisayar bölümü yüksekokul mezunları ve 4 senelik fakülte ya da eş değerinden mezun olanlar da eğitim verebilir.
4. Programda konuların son derece güncel ve teknik olması nedeniyle çok sayıda İngilizce terim kullanılmıştır. Bu nedenle kursiyer adaylarının okuduğunu anlayacak düzeyde İngilizce bilip bilmediği hususunda kendi beyanı esas alınacaktır. Ancak, kurs esnasında içerikteki hâlihazırda kabul görmüş ve ileride yerlerini alabilecek Türkçe terim karşılıklarının da kullanımına özel bir hassasiyet gösterilecektir.
5. Kurs sürecinde aktarılacak bilgilerin, çok kritik yerler de dâhil olmak üzere çok geniş bir kullanım alanı bulunması nedeniyle ulusal çıkarlarımıza uygun şekilde kullanılmasına, kötü niyetli kullanımlar konusunda yasal dayanaklarıyla birlikte uyarıların yapılmasına özellikle dikkat edilmesi gerekmektedir. Benzer şekilde çevresel koşulların korunması ve mesleki etik konusunda bilinçlendirmeye özen gösterilmelidir.
6. Kurs programına katılacaklar için, eğitim kurumu “düzey belirleme” sınavı yapabilecek ve sınav sonucunda, katılımcılar programdaki ünitelerden yeterli olduğu konulardan başarılı sayılacak, başarısız olduğu ünitelerden eğitime devam edecektir. Ancak kursiyer bütün ünitelerden başarılı olsa bile, program süresinin en az ¼’ ü kadar; genel tekrar ve bilgilerini yenileme kapsamında eğitim görecektir.

PROGRAMIN SÜRESİ :
Hafta içi ve hafta sonu ders programı, toplam saat korunarak kurs müdürlüğünce düzenlenebilir.
1. Hafta içi : Günde 6 saat X 5 gün = 30 saat : 2 hafta X 30 saat = 60 saat
2. Hafta Sonu : Günde 5 saat X 2 gün = 10 saat : 6 hafta X 10 saat = 60 saat

X