PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu program, en az ilköğretim okulu mezunu olan yetişkinler seviyesinde düzenlenmiştir.
PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu program ile kursiyerlerin;
a. Elektrik Ark (Elektrod) Kaynağının endüstriyel alanlardaki yeri ve önemini kavramaları,
b. Malzemeyi tanımaları, sınıflandırmaları ve özelliklerini kavramaları,
c. Genel olarak kaynağın endüstriyel alanlardaki yeri ve önemini kavramaları,
d. Elektrik Ark (Elektrod) Kaynağında kullanılan alet ve ekipmanlarını tanımaları ve kullanmaları,
e. Kaynatılacak parçaları kaynağa hazırlamaları, f. Tüm konumlarda (yatay, dikey vb.) kaynak yapmaları,
g. Kaynak hatalarını bilmeleri ve gözle kontrol yapmaları,
h. Kaynak kontrol yöntemlerini kavramaları,
i. Çelik, diğer metal ve alaşımların kaynağını tanımaları, karbonlu çelik, paslanmaz çelik ve alüminyum kaynağını yapmaları,
j. Güvenlik önlemlerini kavramaları ve uygulamaları,
k. Atölye çalışmaları ve grup çalışmaları ile kursiyerlerin kendi aralarında işbirliği yapmaları,
l. Birlikte çalışmaları ve takım olarak hareket etmeleri,
m. Güncel olarak kaynak teknolojilerindeki yenilikleri takip etmeleri ve kendilerini sürekli olarak geliştirmeyi alışkanlık hâline getirmeleri,
n. Endüstrinin gereksinimi olan, teknik açıdan ve beceri yönünden gelişmiş, Elektrik Ark (Elektrod) Kaynağını uygulayan bilinçli elemanlar olarak yetişmeleri Beklenmektedir.
PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
a. b. Kaynak teknolojisinin hızla gelişmesi ve bunun endüstriyel uygulamaları sonucunda kaynakçılık büyük önem kazanmıştır. Araştırma, geliştirme faaliyetlerinin yoğun olduğu sanayileşmiş ülkelerdeki değişik kullanım alanlarına uygun yeni kaynak yöntemleri geliştirilmektedir. Günümüzde kaynak teknolojisi son derece yaygınlaşmış, kaynak yöntemlerinden birini veya bir kaçını kullanmayan herhangi bir atölye, fabrika, şantiye vb. görmek hemen hemen imkânsız hale gelmiştir. Elektrik Ark (Elektrod) Kaynağı, eritme esaslı kaynak yöntemleri arasında en çok kullanılan kaynak yöntemi haline gelmiş ve kullanım oranı gün geçtikçe artarak, insanlara yeni iş imkânları sağlamaktadır. Bu kurs programı, kaynak yapımı konusunda eksikliği hissedilen nitelikli eleman sayısının karşılanması amacıyla hazırlanmıştır.
c. Programın içeriğinde; malzeme bilgisi, elektrik ark kaynağının donanımı, elektrodlar, çalışma tekniği, kaynak ağızlarının hazırlanması, metal ve alaşımlarının bu yöntem ile kaynaklanabilirliliği, kaynak hataları, giderilmesi ve kontrolü, iş güvenliği, endüstriyel uygulamaları vb. konular bulunmaktadır.
d. Yöntem ve teknik olarak programın uygulanmasında, gösterip-yaptırma, anlatım, bireysel çalışma yöntemini ve soru cevap tekniğini yeri geldiğinde kullanılacaktır. Ayrıca grup sayısı ve makine parkuru dikkate alınarak kursiyerin el becerisini artırmak için birebir uygulamaya yer verilecektir.
e. Programı tamamlayanlar, Elektrik Ark (Elektrod) Kaynağını öğrenerek çeşitli kaynak pozisyonları, malzeme ve emniyet şartları hakkında yeterli pratik deneyim ile mesleki bilgi ve beceri kazanacaklardır.
f. g. h. Program teorik, uygulamalı veya hem teorik hem uygulamalı olarak verilecektir. Konular bir sistem bütünlüğü içerisinde düşünülerek, gerekirse geçmiş konularla ilgili hatırlatmalar yapılarak kursiyer ön hazırlığa tabi tutulacaktır. Atölyede bulunan makine, takım ve teçhizattan eğitim aracı olarak faydalanılacaktır.
i. Kursiyerlerin öğrenmeleri periyodik olarak takip edilecek, öğrenmede eksiklikleri varsa tespit edilerek öğretici tarafından giderilecektir.
j. Kurs süresince ara sınav, teorik ve uygulamalı genel sınav yapılacaktır.
k. Kursiyerlerin gelişmeleri takip edebilmeleri için projeksiyon makinesi yardımıyla slayt gösterisi yapılacaktır.
l. Programın uygulama aşamasında; süre, araç-gereç ve malzemeyi ekonomik kullanmanın ve teknolojik kurallara uygun çalışmanın işin maliyetine ve ülke ekonomisine olan katkıları her fırsatta kursiyerlere anlatılacaktır.
m. Kursiyerlerin kullanacakları araç-gereç, makine vb. gibi eğitim araçları ve yaptıkları işler hakkında önce teknolojik bilgiler ve iş güvenliği ile ilgili hususlar açıklanacaktır.
n. Bu programın uygulamasının her aşamasında belirlenen amaçlar göz önünde bulundurulur. Öğretici, öğretim ve değerlendirmelerini bu amaçlar ışığında yapar.
o. p. Toplam süre olarak program 200 saat olup, teorik 63 saat, uygulama 94 saat, teorikuygulama 43 saattir. Toplam sürenin % 40 teorik, % 60’ı da uygulama olarak uygulanacaktır. Konular kendi içerisinde birbirine bağlı ve süreklilik gösteren konulardır.
r. Konular işlenirken alanında uzman kişiler sınıf ortamına getirilerek kursiyerlerin faydalanması sağlanacaktır.
PROGRAMIN SÜRESİ :
a. Haftalık Günde 4 saat x 5 gün = 20 saat
b. Toplam süre : 10 hafta x 20 saat = 200 saattir.