Güvenli Ağır Vasıta Kullanma Kursu Programı

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : D ve E sınıfı sürücü belgesine sahip en az ilkokul mezunu yetişkinler düzeyinde hazırlanmıştır.

PROGRAMIN AMAÇLARI :
Program ile kursiyerlerin;
1. Temel trafik bilgisine sahip olmaları,
2. Güvenli sürücülük ile ilgili ileri sürüş yeteneklerini geliştirmeleri,
3. Araç tekniği becerilerini geliştirmeleri,
4. Yangında nasıl davranılacağını kavramaları,
5. Kazalarda ilk müdahale ve ilk yardım uygulamalarını gerçekleştirmeleri,
6. Çevreye duyarlı ekonomik araç kullanmaları,
7. Araçlarda günlük kontrolleri yapmayı alışkanlık haline getirmeleri,
8. Araç bakımlarının güvenli sürücülük bakımından önemini kavramaları,
9. Trafikte tehlikeleri önceden fark ederek bu ortamları yaratmayacak sürücülük bilinci kazanmaları,
10. Sürücünün kendisi dışındaki etkenleri ve diğer sürücülerin durumunu dikkate almaları,
11. Araç kullanmada hatasız, sakin ve sorumluluk sahibi olmaları,
12. Hızlı ve doğru karar verme yeteneklerini geliştirmeleri,
13. Yanlış tahmin ve bilgilerin ne tür tehlikeler oluşturabileceğinin farkına varmaları,
14. Stresle, yorgunlukla, uykusuzluk, alkol ve sinirlilikle mücadele etmeyi kavramaları,
15. Risk altında karar verme yeteneğini geliştirmeleri,
16. Doğru fren yapmayı refleks haline getirmeleri,
17. Devrilmelere karşı sürüş tekniklerini kavramaları,
18. Güvenli ağır vasıta kullanmaları beklenmektedir.

PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Kurs programı, karayolları üzerinde yük ve yolcu nakli yapan profesyonel araç sürücüleri ile özel araç sürücülerinin trafik kazalarını önlemede ihtiyaç duyulan bilgileri edinmeleri ve mesleki yeterlilik kazanmaları amacıyla hazırlanmıştır.
2. Kurs programını başarı ile bitiren sürücülerin, sürücülük için temel olan ve güvenli araç kullanmalarını sağlayan, algı dikkat, hafıza, muhakeme yeteneği, hız ve mesafe tahmini gibi zihinsel; tepki hızı, göz, el, ayak koordinasyonu gibi psikomotor yeteneklerinin düzeyi, bireysel olarak bilgisayar ortamında psikoteknik testlere tabi tutularak değerlendirilecek ve geliştirilmesi sağlanacaktır.
3. Program ile sürücüler; tehlikeleri önceden fark ederek tehlikeli ortamların oluşmasına engel olmanın yanında, şirket verimliliğini artırarak ülke ekonomisine daha fazla katkıda bulunacak, trafik ve yol güvenliği konusunda daha bilinçli olacaklardır.
4. Programın içeriği; temel bilgilerin yanı sıra, güvenli sürücülük bilgileri, sürücülüğün psikolojik analizi, güvenli sürücülük davranışı geliştirme ve güvenli sürücülük tekniklerini her türlü trafik ortamında uygulama konularını kapsamaktadır. Programın ilk günü yapılacak seviye tespit sınavına göre adayların seviyeleri tespit edilecektir. Programın son günü yapılacak olan son test ile bilgi ve davranış değişikliği net olarak ölçülebilecektir. Ayrıca psikoteknik değerlendirme testi uygulanarak psikoteknik değerlendirmeleri yapılacaktır. Her günün sonunda konuyla ilgili izleme testleri uygulanarak kursiyerlerin gelişmeleri yakından izlenecektir.
5. Güvenli sürüş teknikleri ile ilgili uygulamalar, uluslararasında geçerliliği kabul edilmiş kurumların verdiği eğitimlere katılarak sertifika almış uzmanlar tarafından, bu eğitimler için düzenlenmiş pistlerde verilecektir. Güvenli sürücülük eğitimi uygulama pisti; her uygulama konusu için özel bölümleri olan, uluslararasında geçerliliği kabul edilmiş kurumlar tarafından onaylanmış, kuleden uzaktan kumandalı sistemlerle donatılmış, sürücü ile telsiz haberleşmeli, en az 10.000 metrekare alana kurulu ve hizmet binaları bulunan eğitim alanıdır.
6. Program; eğitim merkezinde konuya yönelik görsel eğitim araçları ile donatılmış ortamda, teorik ve pratik olarak uygulanacaktır.
7. Program, sürücülük eğitimi veren üniversite ve yüksek okulların öğretim elemanları veya mezunları, konusunda eğitim görmüş mühendis, doktor, psikolog, lise ve dengi okul öğretmenleri, en az lise mezunu uzman öğretici, teknisyen kadrolar ve bunların emeklileri tarafından yürütülecektir.
8. Amatör veya profesyonel olarak araç kullanan tüm sürücülere bu program ile uygulanacak eğitim sonunda başarılı olanlara belge verilecektir.
9. Konuların işlenişinde uygulamada karşılaşılan gerçek örneklere yer verilecektir.
10. Gerektiğinde konunun uzmanı kaynak kişilerden de derslerde yararlanılacaktır.
11. Öğretilecek bilgi ve beceriler birbirleri ile ilişkili ve işlem sırasına göre düzenlenecektir.
12. Teorik anlatımı yapılan her konunun sonunda ilgili deney ve uygulamalar eğitim filminden izlenecektir.
13. Konular işlenirken yardımcı ders kitaplarından yararlanılacaktır.
14. Programda; anlatım, gösterip-yaptırma, tartışma, örnek olay, soru-cevap ve gösteri gibi yöntem ve teknikler kullanılacaktır.
15. Başarılı olan kursiyere kurs bitirme belgesi verilecektir. Ayrıca kursiyerler her üç yılda bir iki günlük uygulamalı eğitimleri içeren yenileme eğitimine tabi olacaktır.

PROGRAMIN SÜRESİ :
Günlük süre : Günde 6 saat
Haftalık süre : 5 gün x 6 saat = 30 saat
Toplam süre : 4 hafta x 30 saat = 120 saattir.

X