PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI
Bu kurs programı ilköğretimin birinci kademesini (ilkokulu) tamamlayan bireyler için hazırlanmıştır.
PROGRAMIN AMAÇLARI
Bu kurs programını başarı ile tamamlayan kursiyerlerin aşağıdaki amaçlara ulaşması beklenmektedir.
1. Hızlı okumanın amacını ve tarihsel gelişimini kavrama
2. Okuma alışkanlıklarını etkileyen faktörleri kavrama
3. Anlayarak hızlı okumada gözün işlevini kavrama
4. Anlayarak hızlı okumada beynin işlevini kavrama
5. Anlayarak hızlı okumada bellek kullanımıyla ilgili bilgileri kavrama
6. Anlayarak hızlı okuma ve güdülenme arasındaki ilişkiyi kavrama
7. Okuma ortamlarının özelliklerini tanıma
8. Okuma ve dikkat arasındaki ilişkiyi kavrama
9. Metin türlerini ve metin türlerinin özelliklerini kavrama
10. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini etkin şekilde uygulama
11. Doğru okuma alışkanlıkları kazanma
12. Görüş kapasitesini artırma
13. Hafızayı etkin şekilde kullanma
14. Okuma hızını artırma
PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR
1. Program içeriğinde yer alan teorik konuların işlenişinde önceden hazırlanmış sunular, çeşitli görseller ve videolar kullanılır. Uygulamalı eğitim gerektiren derslerde göz egzersizleri yapılır. Uygulamalı eğitimlerde ayrıca blok okuma, gruplama, gölgeleme, kolon okuma gibi hızlı okuma egzersizleri yapılır.
2. Programa kursiyer kaydı alınmadan önce sözcük sayısı önceden belirlenmiş metinler üzerinden yapılacak ilk hız-algı testleri ile kursiyer adayının hızlı okuma eğitimine uygun olup olmadığı belirlenir. Bir dakikada okuduğu kelime sayısı 70 ve üzeri olan ve sesli okumada hata yapmayan bireyler kursa kabul edilir.
3. Programın başında kursiyerlerin başlangıç okuma hızını (bir dakikada kaç sözcük okuduğunu) ve kavrama oranını (bir kez okuduğu metnin ne kadarını anladığını) ölçmek amacıyla bir test uygulanır. Bu testten elde edilecek veriler doğrultusunda kursiyerlerin bireysel ihtiyaçlarına yönelik bütüncül çalışmalar yapılır.
4. Program süresince kursiyerlerin anlayarak hızlı okuma becerilerini geliştirmek amacıyla soru-cevap, metin tamamlama, metin düzenleme, görsel okuma, aktif okuma, zihin haritası çizme gibi etkinlikler yapılır. Bu etkinliklerin verimli bir şekilde yapılması amacıyla uygun bilgisayar programları ya da yazılımlar kullanılabilir.
5. Program süresince kursiyerlerin gelişimini izlemek amacıyla haftada bir kez izleme testi yapılır. Her hafta yapılan bu testlerden elde edilecek veriler karşılaştırılarak kursiyerlerin gelişim düzeyi belirlenir.
6. Program süresince kullanılacak metinlerin millî, manevi ve kültürel değerlerimize, kursiyer adayının gelişim ve öğrenme özelliklerine uygun olmasına özen gösterilir.
7. Programın ikinci yarısında kursiyerlerin dil ve anlatım yönünden ağır ve uzun metinlerde dikkat ve odaklanmalarını artırmasına yönelik etkinlikler yapılır. Bu etkinlikler ile kursiyerlerin hızlı okuma ve anlama becerilerini geliştirmeleri sağlanır.
8. Eğitimler her sınıf için en fazla 15 (on beş) kursiyerden 1 (bir) eğitici sorumlu olacak şekilde düzenlenir. Ayrıca her kursiyer için bir bilgisayar temin edilir.
9. Program süresince görme yelpazesini artırmak amacıyla kursiyerlere ev egzersizleri verilir. Kursiyerlerin bu egzersizleri 50 dakika süreyle yapmaları istenir.
PROGRAMIN SÜRESİ
Kurs programı günde en fazla 8 ders saati olacak şekilde uygulanır.
Teorik Eğitim Süresi : 16 ders saati
Uygulamalı Eğitim Süresi : 32 ders saati
Toplam Eğitim Süresi : 48 ders saati”