İleri seviye Bilgisayar Sayısal Kontrollü (CNC) Dik İşleme Tezgâhı Kullanma ve Programlama Eğitimi Kurs Programları

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : En az ortaöğretim kurumları mezunu yetişkinler katılabilir. Ancak kursiyer, bu program için daha önce dik işleme tezgâhı kullanma ve programlama eğitimi kursunu almış olmalıdır veya herhangi bir kurumdan en az 30 saatlik 3 eksen programlama eğitimi kursunu aldığını belgelendirmelidir.

PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu program ile kursiyerlerin;
a. CNC dik işleme merkezi tezgâhını ileri seviyede kullanabilecek düzeye gelmeleri,
b. CNC dik işleme merkezi tezgâhında çalışırken iş güvenliği ve tezgâh bakım kurallarını uygulamaları,
c. CNC dik işleme merkezi tezgâhını Fanuc uygulamalarında M ve G kodlarını geniş kapsamlı öğrenmeleri ve tezgâh üzerinde hazır otomatik kodlama komutlarını kullanmaları,
d. 3 eksen işleme uygulamalarında; katı model ve yüzey modelleme yapabilecek seviyeye gelerek bir hacim kalıbının işlenmesi için gereken kodları ve işleme programını oluşturabilecek düzeyde yetişmeleri,
e. Katı ve yüzey modellenmiş iş parçalarının takım yollarını ve kesme parametrik değerlerini girerek ISO kodlarını türetmeleri,
f. CNC dik işleme merkezi tezgâhı üzerinde teoriden uygulama safhasına kadar profesyonel olarak çalışma yapabilmeleri,
g. Tezgâhın periyodik bakım prosedürlerini uygulamayı alışkanlık haline getirmeleri beklenmektedir.

PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
a. Bu program; bilgisayar üzerinde 3 eksen katı ve yüzey modelleme ve işleme programı öğretilmesini ve CNC dik işleme merkezi tezgâhı üzerinde uygulanabilmesini içermektedir.
b. Bu program, ilgili sektörlerde eksikliği hissedilen CNC dik işleme merkezi tezgâhını kullanan ve 3 eksen programlamasını bilen eleman ihtiyacının karşılanması amacıyla hazırlanmıştır.
c. Bu program ile CNC dik işleme tezgâhında çalışma prensipleri ve iş güvenliği talimatlarına uygun olarak bilinçli ve dikkatli çalışan eleman yetiştirilmesi amaçlanmaktadır.
d. Programlama yöntemi ile CNC dik işleme merkezi tezgâhlarında ileri düzeyde operatörlük ve programcılık konusunda kursiyerlerin iş bulma imkânı amaçlanmaktadır.
e. Kursiyerler, programı alırken M-G kodları ve otomatik kodlama yöntemlerini kullanarak en verimli şekilde yerine göre programlamaya gerek kalmadan dahi üretim yapabilecek düzeye ulaşacaklardır.
f. Bu program kapsamında; bilgisayar, simülatör, projektör ve bilgisayar üzerinde hazırlanmış programlar ile uygulama dersliğinde bulunan CNC dik işleme merkezi tezgâhlarının teorik eğitimleri uygulamalı eğitimle birleştirilmektedir. Programın % 33’ü teorik (10 saat), % 67’si da uygulamadır (20 saat).
g. Konuların işlenişinde kursiyerlerin seviyeleri dikkate alınarak örnek parçalar belirlenecektir.
h. Kursun sonunda tüm konuları kapsayan bir örnek iş parçası projelendirilecektir. Bu iş parçası üzerinden programlama ve tezgah operatörlüğü uygulamaları yapılacaktır.
i. Programın uygulanmasında yöntem ve teknik olarak gösterip-yaptırma, anlatım, bireysel çalışma yöntemi ve soru cevap tekniği uygulanacaktır.
j. Konular kendi içerisinde birbirine bağlı ve süreklilik gösteren konulardır.
k. Konular işlenirken eğiticinin dışında alanında uzman kişiler sınıf ortamına getirilerek kursiyerlerin faydalanması sağlanacaktır.
l. Uygulamalar kurs merkezinde verilebildiği gibi kurumun anlaştığı bir iş yerinde de yapılabilir.
m. Kursiyerlerin başvuruları sırasında gerektiğinde bilgi seviyesi tespit sınavı yapılacaktır.Farklı seviye grubunda olan kursiyerler için ikinci bir sınıf oluşturulacaktır.
o. Usta öğreticinin bu alanla ilgili üniversitelerin ilgili bölümleri mezunu olması öngörülmektedir.

PROGRAMIN SÜRESİ :
a. Günde 6 saat
b. 5 gün x 6 saat = 30 saat

X