Makam Sürücüleri Protokol ve Güvenli Sürüş Eğitimi Kursu Programı

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : B, C, D ve E sınıfı sürücü belgesine sahip olan en az ilköğretim okulu mezunu yetişkinler düzeyinde hazırlanmıştır.

PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu program ile kursiyerlerin;
1. Güvenli sürüş kurallarını açıklamaları,
2. Güvenli sürüş uygulamalarını kurallarına uygun gerçekleştirmeleri,
3. Temel ilk yardım kavramları,
4. Temel ilkyardım uygulamalarını gerçekleştirmeleri,
5. Protokolün anlam ve önemini açıklamaları,
6. Protokol kurallarının uygulandığı kurumsal yerleri açıklamaları,
7. Selamlaşma, tanışma, tokalaşma, hitabet, karşılama ve uğurlama kurallarına uymaları,
8. Saygı ve nezaketin protokol ve sosyal davranışlar açısından önemini kavramaları,
9. Taşıt protokolü uygulamalarını yapmaları,
10. Giyim protokolü temel bilgisine sahip olmaları,
11. Konuk protokolü uygulamalarını gerçekleştirmeleri,
12. Stresle başa çıkmaları ve stresi yönetmeleri beklenmektedir.

PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Bu program kursiyerlerin, protokol (VİP) araç sürücülerinin trafik kazalarını önlemede ihtiyaç duyulan bilgileri edinmeleri ve bu bilgileri ihtiyaç anında uygulamaları, temel ilk yardım becerilerine sahip olmaları ve araç protokol kurallarına uygun davranış gösterme becerileri kazanmaları amacıyla hazırlanmıştır.
2. Protokol sürücülerinin sürüş teknikleri ile ilgili uygulamalar, uluslararasında geçerliliği kabul edilmiş kurumların verdiği eğitimlere katılarak sertifika almış uzmanlar tarafından, bu eğitimler için düzenlenmiş pistlerde verilecektir. Kurs programındaki ilk yardım eğitim konularını Sağlık Bakanlığınca verilen ilk yardım eğitimi kursunu tamamlayan eğitmenler tarafından protokol eğitimleri ise üniversitelerin eğitim yönetimi alanında en az lisans düzeyinde eğitim almış eğitmenler tarafından verilecektir.
3. Protokol sürücülerinin güvenli sürücülük eğitimi uygulama pisti veya alanı; her uygulama konusu için özel bölümleri olan, sürücü ile telsiz haberleşmeli, en az 5.000 metrekare alana kurulu bulunan, asfalt veya beton zeminli eğitim alanıdır. Bu eğitim alanları Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu tarafından onaylanmış eğitim alanları olmalıdır. Söz konusu alan kuruma ait olabileceği gibi, uygulamalı eğitimleri yapmak üzere daha önce onay almış alanlar uygulamalı eğitim vermek üzere en az bir yıl kiralanabilir.
4. Program çerçevesinde eğitim verecek kurumların veya kurucularının en az 100 araçtan oluşan bir filoya sahip olmaları,
5. Kursiyer talepleri dikkate alınarak istenmesi durumunda 6 saatlik güvenli sürücülük eğitimi kursiyerlere verilerek bu eğitim sonunda yapılacak sınavda başarılı olanlara güvenli sürücülük kurs bitirme belgesi verilebilecektir.
6. Program; eğitim merkezinde konuyla ilgili görsel eğitim araçları ile donatılmış ortamda, teorik ve pratik olarak uygulanacaktır. Kursiyerlerin eksikleri ayrıca eğitmen tarafından tamamlanacaktır.
7. Bu program ile uygulanacak eğitim sonunda başarılı olanlara kurs bitirme belgesi verilecektir.
8. Konuların işlenişinde uygulamada karşılaşılan gerçek örneklere yer verilecektir. Program; anlatım, gösteri, gösterip-yaptırma, tartışma, örnek olay ve soru-cevap gibi yöntem ve teknikler kullanılarak uygulamalı olarak yürütülecektir. Öğretilecek bilgi ve beceriler birbirleri ile ilişkili ve işlem sırasına göre düzenlenecektir.
9. İlk yardım konuları işlenirken uygulama gerektiren konular manken (gerekirse canlı model) üzerinde gösterilerek yaptırılacaktır.
10. Derslerde gerektiğinde konunun uzmanı kaynak kişilerden yararlanılacaktır.

PROGRAMIN SÜRESİ :
Günlük süre : 3 saat
Toplam süre : 8 gün x 3 saat = 24 saat

X