Pastacı Kurs Programı

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu kurs programına 19 yaşından gün almış ve en az ilkokul eğitimini tamamlamış olmak koşuluyla ağıdaki şartlardan birini taşıyan bireyler kayıt yaptırabilir.
1. Temel Pastacılık Kurs Programı Kurs Bitirme Belgesi’ne sahip olmak
2. Yiyecek içecek sektöründe 2 (iki) yıl çalıştığını belgelendirmek

PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu kurs programım başarı ile tamamlayan kursiyerlerin
1. İş sağlığı ve güvenliği faaliyetlerini yürütmeleri,
2. Çevre koruma mevzuatına uygun şekilde çalışmaları,
3. Kalite yönetim sistemini uygulamaları,
4. İş organizasyonu yapmaları,
5. Hamur ürünleri ve tatlıları hazırlamaları,
6. Sütlü ve çikolatalı tatlılar hazırlamaları,
7. Tahıl tatlıları hazırlamaları,
8. Meyve tatlıları, meyve salataları, hoşaf ve komposto hazırlamaları,
9. Yaş pasta hazırlamaları,
10. Pasta sosları hazırlamaları,
11. Vardiya sonu işlemlerini yürütmeleri,
12. Meslekle ilgili periyodik işlemleri yapmaları,
13. Mesleki gelişim faaliyetlerini yürütmeleri amaçlanmaktadır.

PROGRAMIN UYGULAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Bu kurs programı pastacılık alanındaki nitelikli çalışan ihtiyacnı karşılamak, toplumun gastronomi alanında daha sağlıklı ve güvenilir hizmet almasını sağlamak, bu alanda ülkemizde verilen eğitimlerin niteliğini Ulusal Meslek Standardı doğrultusunda yükseltmek ve ileri düzeyde pastacılık eğitimi almak isteyen bireylerin mesleki gelişimlerine katkı sunmak amacıyla hazırlanmıştır.
2. Program içeriğinde yer alan konular sektörün beklentileri, alan uzmanların görüşleri, bu alanda dünyada ve ülkemizde uygulanan öğretim programları ve Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından yayımlanmış Pastacı (Seviye-4) Ulusal Meslek Standardı doğrultusunda belirlenmiş , anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde düzenlenmiştir.
3. Program içeriğinde yer alan ve kuramsal eğitim gerektiren konuların işlenişinde anlatım, soru cevap, beyin fırtması, tartışma, örnek olay; uygulamalı eğitim gerektiren konuların işlenişinde ise kursiyerlerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine fırsat tanımak amacıyla gösterip yaptırma, gösteri, grup çalışması, bireysel çalışma ve gezi gözlem gibi öğretim yöntem ve tekniklerinden yararlanılacaktır. Ayrıca konuların işlenişinde basitten karmaşığa, bilinenden bilinmeyene ve somuttan soyuta gibi öğrenme ilkeleri dikkate alınacaktır.
4. Program süresince gerekli görülen durumlarda pastacılık alanında uzman kişiler sınıfa davet edilerek onların deneyimlerinden, örnek uygulamalarından ve düşüncelerinden faydalanılabilir.
5. Öğrenmedeki bireysel farklılıklar dikkate alınarak kursiyerler için ek çalışmalar yapılabilir veya kursiyerlere ödevler verilebilir. Program süresince mesleğin gerektirdiği becerileri kazandırmak amacıyla kursiyerlere yeterince uygulama yapma fırsatı sağlanacaktır.
6. Öğretme-öğrenme sürecinde kursiyerlerin çoklu duyu organlarına hitap etmek ve onlara zengin öğrenme yaşantıları kazandırmak amacıyla video, resim, şema, kitap, dergi ve dokümanlardan yararlanılacaktır. Bunların yanı sıra HORECA (Hotel, Restaurant, Cafe) gezileri düzenlenerek kursiyerlerin gerçek işletmeler hakkında bilgi sahibi olmaları sağlanacaktır.
7. Program süresince iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ortam, malzeme, araç gereç ve cihazlardan kaynaklanabilecek tehlike ve risklerin giderilmesine ilişkin önlemler kurum tarafından alınacaktır.
8. Program sonunda Özel Öğretim Kurumları Mevzuatı çerçevesinde yapılacak sınavlar ile kursiyerlerin programın amaçlarına ulaşma düzeyleri ölçülecektir. Bu sınavlarda başarılı olan kursiyerlere Kurs Bitirme Belgesi düzenlenecektir.

PROGRAMIN SÜRESİ :
Teorik Eğitim Süresi : 30 ders saati
Uygulamalı Eğitim Süresi : 85 ders saati
Toplam Süre : 115 ders saati

X