Seramik Kurs Programı

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu kurs programı 13 yaşından gün almış ve en az ilköğretim düzeyinde eğitimini tamamlamış bireyler için hazırlanmıştır.

PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu kurs programının sonunda başarılı olan kursiyerlerin aşağıdaki amaçlara ulaşmaları beklenmektedir:
1. İş sağlığı ve güvenliği kurallarına ve çevre koruma önlemlerine uygun çalışmaları
2. Seramik sanatı ile ilgili genel bilgileri kavramaları
3. Görsel sanatlarda biçimlendirme uygulaması yapmaları
4. Seramik şekillendirme tekniklerini uygulamaları
5. Tek parçalı alçı kalıp hazırlama yöntemini uygulamaları
6. Seramik dekorlama yöntemlerini uygulamaları
7. Sırlama yöntemini uygulamaları
8. Fırınlama yöntemini uygulamaları
9. Hazırlanan seramik ürünlerini sergileme işlemlerini yapmaları

PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Program içeriğinde yer alan ve teorik eğitim gerektiren konuların işlenişinde anlatım, sorucevap, tartışma, beyin fırtınası; uygulamalı eğitim gerektiren konuların işlenişinde ise gösteri, gösterip yaptırma, bireysel çalışma, grup çalışması gibi öğretim yöntem ve teknikleri uygulanır. Öğretim süresince somuttan soyuta, bilinenden bilinmeyene ve basitten karmaşığa gibi öğrenme ilkeleri dikkate alınır.
2. Öğretme-öğrenme süreci bireysel çalışma veya grup çalışması gerektiren ödevlerle desteklenir. Bu ödevlerin genel amacı programda belirtilen bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra kursiyerlere ekip hâlinde çalışma ve bireysel çalışma becerisi kazandırmaktır. Bireysel öğrenme ihtiyaçları dikkate alınarak verilecek ödevler veya yapılacak ek çalışmalar ile kursiyerlerin eksik ya da yanlış öğrenmeleri tespit edilir ve gerekli düzeltmeler yapılır.
3. Teorik derslerde seramik şekillendirme yöntemleri olan plaka, sucuk, serbest şekillendirme teknikleri, tek parçalı alçı kalıp hazırlama ve şablon tekniği ile kabartma (rölyef) çalışmaları hakkında kursiyerlere bilgi verilir. Seramik ile ilgili terimler, kullanılan araç gereç ve malzemeler kursiyerlere tanıtılır. Bu araç gereç ve malzemelerin sağlığı tehdit etmeyecek özellikte olması sağlanır. Türk ve yabancı seramik sanatçıları ve bu kişilerin eserleri sunular ile kursiyerlere tanıtılır.
4. Programa kayıt yaptıran kursiyerlerin 13-17 yaş grubu ve 18 yaş ve üstü yetişkin grubu olarak iki ayrı grup hâlinde eğitim almaları sağlanır.
5. Konuların işlenişinde uygulanacak öğretim yöntem ve tekniklerinin seçiminde yaş grubunun özellikleri dikkate alınır.
6. Program süresince her kursiyerin kendine özgü tasarım ve el becerisi olduğu dikkate alınarak kursiyere özgü uygulamalara yer verilir.
7. Teorik ve uygulamalı eğitimler bir arada yapılır. Kursiyerlerin kalıcı izli öğrenmesini sağlamak ve öğretme-öğrenme sürecini zenginleştirmek amacıyla konuların işlenişinde video, resim ve şemalar gibi görsel ve işitsel materyallerden yararlanılır.
8. Kursiyerlerin sanata olan ilgilerini artırmak amacıyla onlara sanat galerileri, müzeler ve çeşitli sanat etkinlikleri hakkında bilgi verilir ve bu tür etkinlikleri takip etmeleri sağlanır.
9. Program süresince kursiyerler tarafından yapılan çalışmalar program sonunda sergilenir ve bu sergide kursiyerlerin aktif rol almaları sağlanır.
10. Program süresince gerekli görülen durumlarda seramik alanında uzman kişiler sınıfa davet edilerek onların düşünce, deneyim ve örnek uygulamalarından faydalanılabilir.

PROGRAMIN SÜRESİ :
Kurs programı günde en fazla 8 ders saati olacak şekilde uygulanır.
Teorik Eğitim Süresi : 32 ders saati
Uygulamalı Eğitim Süresi : 128 ders saati
Toplam Süre : 160 ders saati

X