Sistem ve Ağ Yöneticisi Kurs Programı

PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu kurs programı en az ortaöğretim mezunu ve temel düzeyde bilgisayar eğitimi almış bireyler için hazırlanmıştır.

PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu kurs programını başarı ile tamamlayan kursiyerlerin;
1. İş sağlığı ve güvenliği talimatlarına uygun çalışabilmeleri,
2. Bilgisayar ağ ve yedekleme sistemlerini işletebilmeleri,
3. Sunucu üzerindeki uygulamaları işletebilmeleri,
4. İş süreci aşamalarında kullanıcı ilişkilerini yürütebilmeleri,
5. Kablolu ve kablosuz basit ağları tasarlayabilmeleri,
6. Ağ donanımları ile ilgili basit yapılandırmaları gerçekleştirebilmeleri,
7. Ağ sunucu işletim sistemi ortamlarını kullanabilmeleri,
8. Sunucu altyapı temellerini planlayabilmeleri,
9. Kullanıcı işletim sistemi kurulumunu ve yapılandırmasını gerçekleştirebilmeleri,
10. Sunucu kurulum ve servislerini yapılandırabilmeleri,
11. Sunucu servisleri üzerinde iletişim yapılandırmalarını gerçekleştirebilmeleri,
12. E-posta sunucusu kurulum ve yapılandırmalarını gerçekleştirebilmeleri,
13. Bulut sistemi üstünde sunucu, servis ve depolama işlemlerini yapabilmeleri,
14. Sanallaştırma kurulumu ve yapılandırma işlemlerini yapabilmeleri amaçlanmaktadır.

PROGRAMIN UYGULANMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. Bu kurs programı bilişim sektörünün ihtiyaç duyduğu sistem dokümantasyonu oluşturma, bilgisayar sistemlerini işletme, ağ ve yedekleme konularında gerekli bilgi ve becerileri kazanmış nitelikli ağ ve sistem yöneticisi yetiştirmek ve bu alanda kariyer sahibi olmak isteyen bireylerin mesleki gelişimlerine katkı sunmak amacıyla hazırlanmıştır. Program içeriğinde yer alan konular ilgili sektördeki gelişmeler, ihtiyaçlar ve alan uzmanlarının görüşleri doğrultusunda belirlenmiş, anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca içerik düzenlemesinde hedeflere uygunluk, yararlılık, aşamalılık, bilimsellik ve güncellik gibi ilkeler göz önünde bulundurulmuştur. Kurs programının başında kurs merkezi tarafından seviye tespit sınavı yapılabilir. Bu sınav sonucuna göre seviyesi belirlenen kursiyer, programın toplam süresinin ¼’ünden (80 ders saati) az olmamak koşuluyla eğitime devam etmek durumundadır. Program içeriğinde yer alan ve teorik eğitim gerektiren konuların işlenişinde anlatım, soru-cevap, tartışma, beyin fırtınası; uygulamalı eğitim gerektiren konuların işlenişinde ise gösteri, gösterip – yaptırma, bireysel çalışma, grup çalışması gibi öğretim yöntem ve teknikleri kullanılacaktır. Öğretme-öğrenme süreci bireysel çalışma veya grup çalışması gerektiren ödevlerle desteklenecektir. Bu ödevlerin genel amacı programda belirtilen bilgi ve becerileri kazandırmanın yanı sıra kursiyerlere ekip çalışması bilinci ve bireysel çalışma becerisi kazandırmaktır. Bireysel öğrenme ihtiyaçları dikkate alınarak verilecek ödevler veya yapılacak ek çalışmalar ile kursiyerlerin eksik ya da yanlış öğrenmeleri tespit edilecek ve gerekli düzeltmeler yapılacaktır. Ayrıca konuların işlenişinde basitten karmaşığa, bilinenden bilinmeyene, somuttan soyuta gibi öğrenme ilkeleri dikkate alınacaktır. Program süresince gerekli görülen durumlarda bilişim alanında uzman kişilerin deneyimlerinden, etüt, seminer ve laboratuvar çalışmaları gibi farklı uygulamalarından yararlanılabilir. Teorik ve uygulamalı eğitimler bir arada ve her kursiyere bir bilgisayar sağlanacak şekilde bilgisayar laboratuvarında yapılacaktır. Bilgisayarların, kurs programında kullanılacak programların gerektirdiği RAM/hard disk/monitör/işlemci özelliklerine sahip olması gerekmektedir. Programın uygulanmasında paket yazılımın güncel sürümü kullanılacaktır.
9. Kursiyerlerin öğrenmelerinin kalıcı olmasını sağlamak ve öğretme-öğrenme sürecini zenginleştirmek amacıyla konuların işlenişinde eğiticinin hazırladığı ders notları ve konuya ilişkin video, sunu vb. görsel, işitsel materyaller kullanılacaktır. Bunun yanı sıra programın gerektirdiği becerilerin gelişimini sağlamak amacıyla kursiyerlerin seviyesine ve ihtiyacına uygun sayıda uygulama yapmaları sağlanacaktır.
10. 11. 12. Eğitimler her sınıf için en fazla 15 (on beş) kişiden 1 (bir) eğitici sorumlu olacak biçimde düzenlenmelidir. Program süresince iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ortam, malzeme, araç gereç ve cihazlardan kaynaklanabilecek tehlike ve risklerin giderilmesine ilişkin önlemler eğitici ve eğitimi veren kurum tarafından alınacaktır. Kurs programının sonunda Özel Öğretim Kurumları Mevzuatı çerçevesinde yapılacak teorik ve uygulamalı sınavlar ile kursiyerlerin programın amaçlarına ulaşma düzeyleri belirlenecek ve başarılı olan kursiyerlere Kurs Bitirme Belgesi düzenlenecektir.

PROGRAMIN SÜRESİ :
Kurs programı günde en fazla 8 ders saati olarak uygulanacaktır.
Teorik Eğitim Süresi : 66 ders saati
Uygulamalı Eğitim Süresi : 254 ders saati
Toplam Eğitim Süresi : 320 ders saati

X