PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : En az ilköğretim mezunu yetişkinler seviyesinde hazırlanmıştır.
PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu program ile kursiyerlerden;
a. Mutfakta hijyen ve iş güvenliği kurallarını uygulama alışkanlığı kazanmaları,
b. Mutfak malzemeleri uygun depolama becerisi kazanmaları,
c. Haftalık ve aylık menü planlaması ve maliyet hesaplarını yapmaları,
ç. Bıçağı uygun kullanarak sebze ve meyve kesimleri yapmaları,
d. Her türlü eti uygun kesmeleri, saklanmaları, porsiyonlanmaları, temel et sulari ile ilgili uygulamalar yapmaları,
e. Kümes hayvanları, deniz ürünleri ve sakatatların kesimi, saklanmaları,temizlenmeleri,porsiyonlanmaları ve pişirilmeleri ile ilgili uygulamalar yapmaları,
f. Çeşitli haşlama ve buharda pişirme usulleri ile ilgili uygulamalar yapmaları,
g. Yemeklere lezzet veren karışımlar, koyulaştırıcılar ve bağlayıcıların çeşitleri ve hazırlama usulleri ile ilgili uygulamalar yapmaları,
h. Çorbaların türleri, yapımı, terbiyesi, garnitürleri ile ilgili uygulamalar yapmaları, Çeşitli güveç, rosto, ızgara ve pişirme usulleri ile ilgili uygulamalar yapmaları,
j. Fırında ve mikrodalga fırında pişirme usulleri ile ilgili uygulamalar yapmaları,
k. Derin yağda ve az yağda kızartmalar ile ilgili uygulamalar yapmaları,
l. Temel soslar ile ilgili uygulamalar yapmaları,
m. Pirinç, makarna yemekleri, dökme hamurlar, patates garnitürleri ile ilgili uygulamalar yapmaları,
n. Sebze yemekleri, zeytinyağlılar ve vejetaryen yemekleri ile ilgili uygulamalar yapmaları
o. Salatalar, sosları, sandviçler, kanepeler ve turşular ile ilgili uygulamalar yapmaları,
p. Jelatin ve Püre Uygulamaları ile doldurularak yapılan kümes hayvanları ile ilgili uygulamalar yapmaları,
q. Temel pasta ve ekmekçilik konusunda uygulamalar yapmaları beklenmektedir.
PROGRAMIN UYGULANMASIYLA İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
a. Bu kurs programı, ülkemiz ve dünyada aşçılık konusundaki yeni gelişmelerin kursiyerlere aktarılmasının yanı sıra bu konuda eksikliği hissedilen nitelikli elemanların sektöre kazandırılması amacıyla da hazırlanmıştır. Ülkemizde bu konudaki uygulama alanlarına örnek olarak otel, tatil köyü lokantalarının dışında özel lokantalar, yemek şirketleri ve kamu kurumları da verilebilir. Bu kurs programını başarı ile bitiren kursiyerler, sektörün çeşitli birimlerinde görev almak üzere iş imkânına kavuşacak veya kendi işlerini kuracaklardır.
b. Konular kendi içerisinde birbirine bağli olup süreklilik göstermektedir. Program konuları işlenirken gerektiğinde alanında uzman kişiler sınıf ortamına getirilecektir.
c. Kurs programı uygulanırken yapılacak bilgisayar, video gösterilerinin yanında kursiyerlere düzenlenecek, HOREKA (Hotel, Restaurant, Cafe) gezileri ile gerçek işletmeler hakkinda uygulamaları içeren bilgiler verilecektir.
ç. 34 hafta boyunca, haftada 5 gün, çeşitli bilgi ve beceri seviyelerindeki kursiyerlere,alet ve gereçlerin kullanımı, temel aşçılık teknikleri, sarf malzemelerini tanımaları ve aşçılık becerilerinigeliştirmeleri için eğitim verilecektir. Programın % 60’ı teorik ve uygulama, % 40’ı da sadece uygulamalı olarak tatbik edilecektir.
d. Konular bir sistem bütünlüğü içerisinde düşünülerek, geçmiş konularla ilgili hatırlatmalar yapılarak kursiyer ön hazırlığa tabi tutulacaktır.
e. Kursiyerlerin öğrenmeleri periyodik olarak takip edilecek, öğrenmede eksiklikleri varsa tespit edilerek öğretici tarafından giderilecektir.
f. Konuların öğretiminde, teorik ve uygulamalı bilgiler konunun uzmanı tarafından kursiyerlere aktarılacak, konu ile ilgili yazılı ve görsel malzemeden yararlanılacak,kursun eğitmenine yardımcı olacak aşçılar desteğinde uygulamalı mutfak eğitimi verilecek, uygulamalarda her kursiyer eğitmenin tavsiye ve talimatları doğrultusunda kendisine verilen tarifleri mutlaka tek başına yapacaktır. Kursiyerlerin hazırladıkları yemekler, mutfak eğitmenleri tarafından denetlenerek gerekli görülen eleştiri ve tavsiyeler yapılacaktır.
g. Kursiyerler, kursun bu konuda çeşitli kitapları, dergileri ve dokümantasyonları içeren kütüphanesinden yararlandırılacaktır.
h. Bu program uygulanırken gösterip – yaptırma, problem çözme, anlatım, bireysel çalışma, örnek olay gibi yöntemler ile gösteri, yaratıcı drama, ikili grup çalışmaları,soru-cevap, bilgisayar destekli öğretim gibi tekniklerden yararlanılacaktır.
i. Programın ilk haftasında ayrıntılı olarak ele alınan iş güvenliği, hijyen konulari, her ünitede ünite konularıyla ilgili olarak uygulanacaktır.
j. Atölyede bulunan her türlü mutfak alet ve ekipmanı eğitim aracı olarak kullanılacaktır.
k. Programın uygulama aşamasında; süre, araç gereç, malzemeyi ekonomik kullanmanın ve teknolojik kurallara uygun çalışmanın işin maliyetine ve ülke ekonomisine olan katkıları her fırsatta kursiyerlere anlatılacaktır.
l. Kurs süresince ara sınav, teorik ve uygulamalı genel sınav yapılacaktır. Ayrıca ödev ve proje hazırlanacaktır.
m. Uygulamalar kurs merkezinde yapılabildiği gibi kurumun anlaştığı başka bir işyerinde de yapılabilir.
PROGRAMIN SÜRESİ :
a. Haftalik Süre : Günde 6 saat x 5 gün = 30 saat
b. Toplam Süre : 34 hafta x 30 saat = 1020 saattir.
(Bu sürenin 20 haftasi teorik ve uygulama, 14 haftası uygulamadır.)