PROGRAMIN KAYIT KABUL ŞARTLARI : Bu kurs programı 19 yaşından gün almış en az ilkokul eğitimini tamamlamış bireyler için hazırlanmıştır.
PROGRAMIN AMAÇLARI :
Bu kurs programını başarı ile tamamlayan kursiyerlerin
1. Yatlarla ilgili genel bilgileri ve denizcilik terminolojisini kavramaları,
2. Yat mutfağı ile ilgili genel bilgileri kavramaları,
3. Temel mutfak uygulamalarını yapmaları,
4. Yapılacak iş için gerekli ön hazırlıkları yapmaları,
5. Farklı ülkelere ait kahvaltılar hazırlamaları,
6. Çeşitli salatalar hazırlamaları,
7. Çiğ gıda, vejetaryen ve vegan reçeteleri hazırlamaları,
8. Ana yemek reçeteleri hazırlamaları,
9. Çeşitli pilavlar hazırlamaları,
10. Çeşitli makarnalar hazırlamaları,
11. Çeşitli tatlı ve pastalar hazırlamaları,
12. Çeşitli ekmekler ve hamur işi ürünleri hazırlamaları amaçlanmaktadır.
PROGRAMIN UYGULAMASI İLE İLGİLİ AÇIKLAMALAR :
1. Bu kurs programı profesyonel yat mutfağı personeli olmak isteyen bireylerin gerekli mesleki bilgi, beceri ve tutumları kazanmasını sağlamak, bu alanda ülkemizde verilen eğitimlerin değişen ihtiyaçlar ve ortaya çıkan yeni eğilimler doğrultusunda niteliğini artırmak ve toplumun gastronomi alanında daha güvenilir hizmete kavuşmasını sağlamak amacıyla hazırlanmıştır.
2. Program içeriğinde yer alan konular sektörün ihtiyaçlarından, ülkemizdeki ve dünyadaki yeni uygulamalardan, alan uzmanların görüşlerinden yararlanılarak belirlenmiş ve anlamlı bir bütün oluşturacak şekilde düzenlenmiştir. Ayrıca içerik düzenlemesinde hedeflere uygunluk, yararlılık, aşamalılık, bilimsellik ve güncellik gibi ilkeler göz önünde bulundurulmuştur.
3. Program içeriğinde yer alan ve kuramsal eğitim gerektiren konulann iş1enişinde anlatım, soru cevap, beyin fırtınası, tartışma, örnek olay; uygulamalı eğitim gerektiren konuların işlenişinde ise kursiyerlerin yaparak yaşayarak öğrenmelerine fırsat tanımak amacıyla grup çalışması, bireysel çalışma, gösterip yaptırma ve gösteri gibi öğretim yöntem ve tekniklerinden yararlanılacaktır. Ayrıca konuların işlenişinde basitten karmaşığa, bilinenden bilinmeyene ve somuttan soyuta gibi öğrenme ilkeleri dikkate alınacaktır.
4. Program süresince gerekli görülen durumlarda yat mutfağı alanında uzman kişiler sınıfa davet edilerek onların deneyimlerinden, düşüncelerinden ve örnek uygulamalarından yararlanılabilir.
5. Öğrenmedeki bireysel farklılıklar dikkate alınarak kursiyerler için ek çalışmalar yapılabilir veya ödevler verilebilir. Program süresince mesleğin gerektirdiği becerileri kazandırmak amacıyla kursiyerlere yeterince uygulama yapma fırsatı sağlanacaktır.
6. Öğretme-öğrenme sürecinde kursiyerlerin çoklu duyu organlarına hitap etmek ve onlara zengin öğrenme yaşantıları kazandırmak amacıyla video, resim, şema, kitap, dergi ve çeşitli dokümanlardan yararlanılacaktır.
7. Program süresince iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin ortam, malzeme, araç gereç ve cihazlardan kaynaklanabilecek tehlike ve risklerin giderilmesine ilişkin önlemler kurum tarafından alınacaktır.
8. Program sonunda yapılacak sınavlar ile kursiyerlerin programın amaçlanna ulaşma düzeyleri ölçülecek ve başarılı olan kursiyerlere Özel Öğretim Kurumlan Mevzuatı çerçevesinde Kurs Bitirme Belgesi düzenlenecektir.
PROGRAMIN SÜRESİ :
Teorik Eğitim Süresi : 43 ders saati
Uygulamalı Eğitim Süresi : 48 ders saati
Toplam Süre : 91 ders saati